Amandel kruidcake

Deze kruidcake is gemaakt van gemalen amandelen en speltmeel. Verse gember, kaneel, kardemon en kruidnagel zorgen voor de kruidige toets. Door karnemelk te gebruiken krijgt de cake een luchtige structuur. Gebruik je liever plantaardige melk dan kun je 2 tl citroensap extra toevoegen om die luchtige structuur te krijgen. Het recept komt van Louise Keats, ik heb er zelf wat extra specerijen eraan toegevoegd.

Amandel kruidcake

Bereiding: 10 min
Kooktijd : 30-35 min
:

Ingrediënten

  • 120 gr roomboter in stukjes van 3-4 cm
  • 100 gr rauwe amandelen
  • 2-3 cm verse gember, geschild
  • 100 gr kokosbloesemsuiker (of ruwe rietsuiker)
  • 190 gr karnemelk
  • 2 tl vanillepoeder
  • 3 eieren
  • 210 gr speltmeel
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kardemon
  • 1 tl tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl gemalen gemberpoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl bicarbonaat of zuiveringszout
  • 2 el verse citroensap (indien je geen karnemelk gebruikt)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160°C hetelucht en vet een cakevorm in
  2. Doe de amandelen en gember in de mengbeker en hak 10 sec/snelheid 7 en zet apart
  3. Doe de boter in de mengbeker en smelt 2 min/90°C/snelheid 1
  4. Voeg alle overige ingrediënten toe, ook de amandelen en gember, en mix 6 sec/snelheid 4
  5. Spatel alles naar beneden en mix 4 sec/snelheid 3 totdat alles een egaal beslag vormt
  6. Doe het beslag in de ingevette cakevorm en bak 30-35 minuten (160°C) totdat het helemaal gaar is
  7. Laat de cake in de bakvorm 10 minuten afkoelen, dan pas uit de vorm op een rooster helemaal laten afkoelen alvorens te serveren