Healthy pizza met “bloemkooldeeg”

Gezonde pizza met deeg van bloemkoolroosjes, superlekker én veel gemakkelijker te verteren dan een gewone pizzabodem. Je kunt eindeloos variëren met de topping. Ik heb er eentje gemaakt met gegrilde courgette, tomaatjes, mozarella en basilicum. De andere heb ik gevuld met gegrilde venkel, artisjokharten, mozarella, rucola en parmesaan. De ingrediënten in het recept zijn voor 1 bodem, maar als je een grote bloemkool koopt kun je er twee tegelijk maken en er eentje invriezen voor een andere keer.

Ik maak graag mijn eigen tomatensaus (zo gemaakt in de Thermomix), maar je kunt ook kiezen voor een kant-en-klare variant. Kies er dan eentje in een glazen pot, geen BPA (hormoonverstorende stof) – zie artikel Voedselverpakkingen-zitten-gevaarlijke-stoffen

Voor het bloemkooldeeg heb de inspiratie gekregen van Anna Jones en de zussen Hemsley en daar een combinatie van gemaakt.

Healthy pizza met "bloemkooldeeg"

Aantal: 1 bodem
:
:

Ingrediënten

  • 450 gr bloemkoolroosjes (gewassen en zonder steeltjes)
  • 100 gr amandelmeel
  • 1 el psyliumvezels
  • 1 tl oregano
  • 2 eieren
  • peper en zout
  • Tomatensaus (zelfgemaakt of kant-en-klare passata)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190°C en bekleed een bakplaat met bakpapier en vet dit dun in met kokosolie
  2. Doe de bloemkoolroosjes in de mengbeker en hak 3 sec/snelheid 7 en spatel alles naar beneden
  3. Voeg alle andere ingrediënten (behalve de tomatensaus natuurlijk) toe en meng 15 sec/snelheid 6
  4. Het is een kleverig deeg, maar je kunt er wel een bal van maken. Leg dit op het ingevette vel bakpapier. Leg er een ander vel bovenop en rol het met een deegroller uit tot 0,5 cm dikte en een doorsnede van 30 cm
  5. Leg het deeg met het onderste vel bakpapier op je bakplaat en bak de bodem 30 minuten in de oven totdat hij bruin ziet
  6. Doordat het deeg erg vochtig is, kan het zijn dat je het nog iets langer in de oven moet bakken
  7. Strijk met de bolle kant van een lepel de tomatensaus uit op de pizzabodem (best ruim saus nemen) en vul naar eigen smaak aan met groenten, kruiden, kaas...
  8. Plaats de pizza direct terug in de warme oven op 190°C en bak 10-15 minuten tot de kaas gesmolten is

Tip

Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol het uit met een deegroller...   De bodem kun je van te voren klaarmaken, maar beleg de pizza pas op het laatste moment anders kan de bodem gauw slap worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig heerlijke gezonde recepten!