Vitello tonnato

Een variant op de klassieke Vitello Tonnato, maar nu met kalkoen ook een prima combinatie. Dit gerecht kun je van tevoren maken en koud serveren. Ideaal als voorafje of lunchgerecht. Om te voorkomen dat tonijn uitsterft, moet de vissoort duurzaam gevangen worden, let dus op het MSC keurmerk. Dit kan je ook bij de ansjovis terug vinden.

Vitello tonnato

Aantal personen: 8

Ingrediënten

  • 1 kalkoenrollade van ca. 750 gram (of kalfsgebraad naar keuze, plakjes kipfilet kan ook)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blikjes tonijn van 160 gr
  • sap van halve tot hele citroen (naar smaak)
  • 2 el mosterd
  • 2 tl worcestersauce
  • 4 tot 6 ansjovisjes uit blik
  • 200 gr olijfolie extra vierge
  • peper en zout
  • kappertjes

Bereidingswijze

  1. Kruid de rollade goed en bak het aan alle kanten bruin. Gaar het in 45 min in een afgesloten braadpan, regelmatig draaien
  2. Voor de tonnato:
  3. Doe de knoflook in de mengbeker en hak 3 sec/snelheid 7 en spatel naar beneden
  4. Voeg de tonijn, citroensap, mosterd, worcestersaus en ansjovis toe en mix 1 min/snelheid 4
  5. Laat de Thermomix draaien op snelheid 3,5 en giet de olijfolie langzaam toe tot je een gebonden saus hebt
  6. Voeg naar smaak wat peper en zout toe
  7. Snij de kalkoenrollade in dunne plakjes (evt. met snijmachine) en leg ze op het bord. Voeg de Tonnato toe en werk af met kappertjes, snufje piment d'espelette, trostomaatjes en rucola
Foodsoul, Thermomix, Thermomix TM5, kalkoengebraad, Vitello Tonato, tonijn Foodsoul, Thermomix, recepten, gezond, tonijn, ansjovis, duurzame visvangst, MSC, lijngevangen