Glutenvrij brood van zoete aardappel

Dit glutenvrije broodje is gemaakt van zoete aardappel met zaden en rozijnen. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar zit ook vol goede voedingsstoffen. Ik kwam het tegen in het kookboek van Hemsley en Hemsley en vond de foto er zo lekker uitzien dat ik het moest uitproberen. Met enige twijfel moet ik er wel bij zeggen, maar het resultaat is super. Dit ga ik nog vaker maken. Laat je niet tegen houden door de ingrediënten, gewoon doen. Dit compacte brood vult snel, dus een paar sneetjes als ontbijt of lunch volstaan. Of als tussendoortje bij de koffie…

Hemsley en Hemsley raden aan de zaden te weken. Daardoor komen er meer voedingsstoffen beschikbaar en zijn ze beter verteerbaar. Ik heb de zaden een nachtje laten weken. Doe de zaden in een kom met een dubbele hoeveelheid water, dek af met een schone keukendoek en laat ze minstens 8 uur weken op kamertemperatuur.

Het lijnzaad maal ik pas op het laatste moment, omdat gebroken lijnzaad snel oxideert en daardoor veel goede eigenschappen verliest.

Glutenvrij brood van zoete aardappel

Aantal: 1 broodje
:
:

Ingrediënten

  • 1 grote zoete aardappel (met oranje vruchtvlees) ca. 200 gr
  • 110 gr boekweitmeel
  • 4 el arrowroot (of vervang door boekweitmeel)
  • 1/2 tl zuiveringszout
  • 1/2 tl zeezout
  • 1 el gemalen lijnzaad
  • 2 el citroensap
  • 60 gr pompoenzaad (liefst geweekt)
  • 60 gr zonnebloempitten (liefst geweekt)
  • 60 gr sesamzaad (liefst geweekt)
  • 75 gr rozijnen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Snijd de zoete aardappel doormidden en laat hem gaar worden in de oven in ca. 45 minuten
  3. Doe de lijnzaad in de mengbeker en hak 5 sec/snelheid 8 en zet apart
  4. Haal de schil van de zoete aardappel af, weeg 200 gr vruchtvlees af in de mengbeker en mix 10 sec/snelheid 8 en spatel alles naar beneden
  5. Stel de stand kneden in (graansymbooltje) en voeg boekweitmeel, arrowroot, zuiveringszout, zeezout, gemalen lijnzaad en citroensap toe
  6. Laten kneden tot het mengsel glad is en voeg dan de zaden en rozijnen toe totdat ze er gelijkmatig doorheen zitten
  7. Vorm met bebloemde handen een brood van het deeg en kerf ondiepe inkepingen in de bovenkant (belangrijk!)
  8. Bak het in de oven op 180°C in 40 minuten goudbruin
  9. Laat het iets afkoelen voordat je het in sneetjes snijdt

Serveertip

Het is ook heerlijk met wat chia jam van bosbessen en frambozen (lekker zonder toegevoegde suikers).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig heerlijke gezonde recepten!