Tiramisu met framboos en speculoos

Het blijft altijd een uitdaging: een dessert maken met zo min mogelijk suiker. Standaard gebruik ik altijd kokosbloesemsuiker. Het smaakt heerlijk en niet overdreven naar kokos. Het is een natuurlijke suiker, ongeraffineerd (onbewerkt), gemaakt uit biologische kokosbloesems en bevat bovendien goede voedingsstoffen als B-vitamines, magnesium, ijzer, zink en kalium. Het is bruin van kleur.

In plaats van de traditionele lange vingers of bastogne koeken heb ik gekozen voor een iets gezondere variant: biologische speltspeculoos (zie foto) te koop bij o.a. Albert Heijn.

Tiramisu met framboos en speculoos

Aantal personen: 4

Ingrediënten

  • 100 g diepvries frambozen
  • 40 g speculoos
  • 300 g mascarpone
  • 2 eigelen
  • 2 eiwitten
  • 25 g kokosbloesemsuiker
  • 10 g amaretto
  • 125 g verse frambozen

Bereiding

  1. Ontdooi de frambozen.
  2. Breek de speculoos in 4 stukken en hak ze in de mengbeker 3 sec/snelheid 5 en zet apart.
  3. Doe de mascarpone, de suiker, de eigelen en de amaretto in de mengbeker en meng 20 sec/snelheid 8. Als het niet goed gemengd is, spatel alles naar beneden en zet dan de vlinder op het mes en meng nog eens 20 sec/snelheid 3. Doe het mengsel in een kom en zet apart.
  4. Maak de mengbeker, mes en vlinder heel goed schoon, spoel na met azijn anders kloppen de eiwitten niet stijf.
  5. Doe de eiwitten met een snufje zout in de mengbeker en klop de eiwitten stijf 2,5 min/snelheid 4.
  6. Spatel de eiwitten voorzichtig door het marcarponemengsel tot een homogene massa.
  7. Druk de ontdooide frambozen goed plat met een vork.
  8. Vul de glaasjes (of een schaal). Begin met een laagje speculoos kruimels, dan een laag mascarpone mengsel (strijk iedere laag goed glad), een laag ontdooide frambozen, weer een laag mascarpone mengsel en eindig met verse framboosjes bovenop.
  9. Doe er plasticfolie over en zet minstens vier uur in de koelkast.

Serveertip

Serveer de tiramisu in een glas, dat ziet er feestelijk uit en je kunt de laagjes goed zien. Ik heb deze dubbelwandige glaasjes gekocht bij de Hema.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig heerlijke gezonde recepten!